Gebruikerstips

Een Kamado is een multifunctioneel kooktoestel. Het werkt wel net even wat anders dan een traditionele metalen BBQ. Waar je op dient te letten als beginnende Kamado gebruik(st)er lees je hieronder.

1 – Houtskool of Briketten ?
Vul je Kamado met een ruime hoeveelheid grote brokken houtskool. Liever niet die uit een supermarkt of een tuincentrum, maar zoek voor de beste kwaliteit een Barbecue Speciaalzaak op. Zij kunnen je adviseren welk type houtskool je nodig hebt voor het gerecht wat je in jouw Kamado wilt gaan bereiden. Verschillende soorten houtskool geven verschillende smaken aan je gerecht en hebben ook invloed op de temperatuur.

Gebruik nooit Briketten in je Kamado.

2 – Houtskool hergebruiken
Je kunt overgebleven houtskool hergebruiken. Doe na afloop van je kook/grillproces de schuifjes boven en onder dicht. Het vuur dooft vanzelf door zuurstofgebrek. Een Kamado verbruikt zeer weinig houtskool en omdat je overgebleven restjes gewoon kan hergebruiken is de Kamado zelfs extreem zuinig. Heel belangrijk is het de Kamado regelmatig van as te ontdoen om een goede zuurstofvoorziening te garanderen.

3 – Aansteken van je Kamado
Onze kamado steek je aan met het deksel open en alle schuifjes open. Gebruik nooit chemische (bijvoorbeeld de witte) aanmaakblokjes in je Kamado. De smaak/geur van deze chemicaliën trekt in het keramiek van je Kamado en dat proef je onherroepelijk terug in de smaak van je gerechten. Gebruik liever aanmaakwokkels. Steek deze aan en doe het deksel pas dicht als de wokkels helemaal uitgebrand zijn en het houtskool gloeit.

4 – Je Kamado aansteken bij het eerste gebruik
Wanneer je de kamado voor de eerste keer gaat aansteken laat je hem een uurtje of 2 op ongeveer 200 graden branden. Daarna is je Kamado klaar voor gebruik.

5 – Instellen van de juiste temperatuur
De temperatuur regel je met de 2 luchtsleuven die in je Kamado aanwezig zijn. Het grove instellen doe je met de onderste sleuf. Het fijn afstellen doe je met de bovenste sleuf. Steek je Kamado gewoon eens aan en experimenteer met de temperaturen. Je zult zien, als je het eenmaal doorhebt is het niet zo heel erg moeilijk.

6 – Schoonmaken & schoon branden van je Kamado
Schoonbranden van je Kamado doe je alleen als deze erg vies of vet is aan de binnenzijde. Stel de temperatuur in op 250 graden celsius en laat hem maximaal 30 minuten schroonbranden op deze temperatuur.

Het rooster van onze Kamado maak schoon als deze warm is. Je gebruikt hiervoor een goede borstel. Je kunt dit dus het beste tijdens het grillen zelf doen. Het schoonmaken van het rooster met schuursponsjes of schuurmiddel raden wij sterk af.

7 - Regulier onderhoud en opslaan van je Kamado
Je Kamado bevat veel schroefjes, zoals die van de bamboo zijplanken, het handvat, het luchtrooster aan de bovenzijde, je onderstel, etc. Loop deze regelmatig na met het meegeleverde gereedschap. Ze gaan onherroepelijk los zitten door het verrijden, verwarmen en afkoelen. Het is een klusje van niks en voorkomt schade aan je Kamado, of erger nog aan je omgeving. Wanneer je de Kamado gaat opslaan of een langere tijd niet meer gaat gebruiken kun je eze het best droog wegzetten. Heb je geen plek, dek hem dan af met een waterdicht doek of zeil.

8 – Pas op voor brandwonden
Leer jezelf direct vanaf het begin aan het deksel van de Kamado in 2 fasen open te doen. Eerst op een heel klein kiertje om zuurstof toe te laten. Vervolgens kun je het deksel opendoen. Wanneer er in één keer teveel zuurstof bij komt kan er een steekvlam ontstaan welke ernstige brandwonden kunnen veroorzaken.

    • Kamado 21" XXL Inferno

    • € 495,00

      • Merk : Arpe
      • -
      • Diameter 21 inch [56cm]
      • Zwart Keramiek [Glans]
      • -
      • Deelbaar RVS Rooster
      • Gietijzeren Margrietschijf
      • RVS Onderstel
      • IJzeren Kolenrooster
      • Bamboo Zijtafels
      • Bamboo Hendel/Handvat
      • -
      • Gewicht 80 Kg
      • Doorsnede Grillrooster 46 cm
      • Hoogte 122 cm
      • -
      • 2 Jaar Garantie
    • Neem contact met ons op
    • Kamado 13"

    • € 135,00

      • Merk : Arpe
      • -
      • Diameter 13 inch [33cm]
      • Zwart Keramiek [Mat]
      • -
      • Geëmaileerd Zwart Rooster
      • Gietijzeren Margrietschijf
      • Zwart Onderstel
      • IJzeren Kolenrooster
      • Bamboo Hendel/Handvat
      • -
      • -
      • Gewicht 24 Kg
      • Doorsnede Grillrooster 27 cm
      • Hoogte 57 cm
      • -
      • 2 Jaar Garantie
    • Neem contact met ons op